MENU

WSPÓLNE JEDZNIE BUDUJE SILNE WIĘZI

SZEF KUCHNI POLECA

BLINY GRYCZANE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Na gryczanych blinach łosoś wędzony owocowym dymem w towarzystwie gęstej, wiejskiej śmietany.
41,-

SOLJANKA (zupa gulaszowa)
Według starej, oryginalnej ukraińskiej receptury, aromatyczna soljanka.
26,-

POLICZKI WOŁOWE WOLNO DUSZONE W CZERWONYM WINIE
Do duszenia z polskiej łąki zioła dane, nutą wina zakraplane.
45,-

 

ZIMNY BUFET

ZIMNE NÓŻKI W GALARECIE
Wolno gotowane tak aby rosół nie zbielał.
27,-

ŚLEDŹ NA CZTERY SPOSOBY ROBIONY
W lnianym oleju, śmietanie z jabłuszkiem co łaska, remoladzie i buraczkach obłożony.
29,-

DESKA Z DOMOWEJ SPIŻARNI
Pełna swojskich, pieczonych dobroci i marynat.
41,-

TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA
Przez Starszego Kucharza drobno siekany wędzony łosoś z kaparami, czerwoną cebulką, kiszonym ogórkiem i grzanką serwowany.
41,-

BEFSZTYK TATARSKI
Siekany ze świeżej wołowiny w rozmaitym towarzystwie podany.
43,-

 

SAŁATY

SAŁATA SZOPSKA
Mieszane sałaty, warzywa, oliwki w asyście sera owczego dosmaczone sosem ziołowym.
34,-

SAŁATA CHŁOPSKA
Ze zrumienionym wiejskim boczkiem, aromatycznymi kurkami, świeżymi warzywami, mieszanymi sałatami z sosem swojskim serwowana.
34,-

SAŁATA SIEMOWITA
Z grillowanym kurczakiem na świeżych sałatach i warzywach z sosem chłopskim.
34,-

CARPACCIO Z BURAKA (z kozim serem)
Plastry czerwonego buraka w towarzystwie pienińskiego koziego sera, rukoli, prażonych pestek słonecznika i oliwy truflowej.
34,-

 

CIEPŁY POCZĄTEK

WIEJSKA KASZANKA
Swojska, prawdziwa kaszanka dobrze podsmażona z cebulą i tartym jabłkiem.
27,-

PIEROGI WEDLE ŻYCZENIA
Z mięsem, kapuściane, ruskie, u nas ręcznie są lepione, wędzoną spyrką okraszone.
31,-

WĄTRÓBKA KURZĘCA Z PATELNI
Smażona na chrupiąco wątróbka z rumianą cebulką jabłuszkiem co łaska.
32,-

NALEŚNIKI Z KURKAMI
Naleśniki z pachnącymi kurkami, smażone na maśle z dodatkiem sosu na białym winie.
35,-

UKRAIŃSKIE PIELMIENI Z BARANINĄ
Drobne, figlarne pielmieni, uprzednio mięsem baranim i czosnkiem nadziewane w asyście gęstej, kwaśnej śmietany i świeżo tłuczonego pieprzu.
35,-

GĘSIE PIPKI Z PATELNI
Marynowane w beczce gęsie żołądki, wolno duszone we własnym sosie z korzennymi warzywami.
35,-

RYDZE Z PAŃSKIEGO LASU
Dostojne rydze smażone z cebulką na świeżej oliwie z odrobiną czerwonego pieprzu i natki, na gorącej patelni podane.
38,-

SPAGHETTI BOLOGNESE
Makaron spaghetti z mięsem, sosem bolońskim i serem, zapiekany w piecu.
39,-

TAGIATELLE Z ŁOSOSIEM
W lekkim sosie śmietanowym z łososiem i suszonymi pomidorami makaron tagiatelle.
46,-

KREWETKI SKWIERCZĄCE W CZOSNKU
Krewetki królewskie smażone na maśle z plastrami czosnku, z dodatkiem ziół i białego wina, na patelni podane.
52,-

 

POLEWKI POLSKIE

RUMIANY ROSÓŁ LUB POMIDOROWA
Na wielu mięsach i warzywach z ręcznie robionym makaronem.
17,-

BARSZCZ CZERWONY ZABIELANY PO CHŁOPSKU
A do tego ziemniaki tłuczone ze skwarkami.
20,-

GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI
Z odrobiną gęstej, wiejskiej śmietany.
22,-

FLAKI PO WARSZAWSKU
Przez Babcię Helenkę dobrze doprawione.
23,-

ŻUR W CHLEBIE DOSMACZONY GRZYBAMI
Na zakwasie z razowego chleba z wiejskim jajem i krótką białą kiełbasą.
25,-

ZUPA DNIA (od poniedziałku do piątku)
Według pory roku i humoru kucharza.
15,-

 

PTACTWO DOMOWE

PIERŚ Z KURCZAKA Z GRILLA
Soczysta, lewa pierś kurzęca grillowana z ziołami.
32,-

DUSZONA PIERŚ Z KURCZAKA
Przykryta śmietanowo-kurkową pierzynką.
36,-

SZASZŁYK DROBIOWY
Słusznych rozmiarów, soczysty, dobrze wysmażony.
36,-

KOTLET DE VOLAILLE
Babci Marysi domowym sposobem zawijana z żółtym serem prawa pierś kurzęca, złocistą koszulką otulona.
37,-

KACZKA PIECZONA
Antonówką nadziana z żurawiną podana.
58,-

 

WIEPRZYKI

KOTLET BITY ZE SCHABU Z KOŚCIĄ
Polski jak zawsze.
32,-

KARKÓWKA MARYNOWANA Z GRILLA
Słuszna porcja z masłem czosnkowym.
35,-

PLACEK ZBÓJNICKI
Placek z tartych ziemniaków z aromatycznym gulaszem.
43,-

ORGANKI MŁODEGO WARCHLAKA Z PIECA
Pokaźnych rozmiarów w łagodnym sosie miodowo-pomidorowym.
44,-

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA
Soczysta, marynowana uprzednio w sekretnej zalewie polędwiczka, na leśnych grzybach serwowana.
44,-

GOLONKA Z WIEPRZA W KAPUŚCIE
Przednia pod kieliszek zimnej gorzałki zacna porcja peklowanej jak dawniej golonki.
64,-

 

WOŁY

ZRAZY WOŁOWE
Zawijane zrazy po staropolsku w sosie własnym.
46,-

POLĘDWICA PO PAŃSKU
Marynowana w ziołach polędwica wołowa w aromatycznym sosie z zielonego pieprzu.
89,-

RIB EYE STEAM
Selejkcjonowana wołowina z młodej polskiej jałówki – 350g.
119,-


BARANINA

PIECZONA ŁOPATKA BARANIA
Na gęsim smalcu pieczona baranina, uprzednio naszpikowana słoniną i świeżym czosnkiem.
52,-


SPECJAŁ KARCZMARZA

NIECKA ROZMAITOŚCI (dla dwóch strudzonych wędrowców)
Z rusztu serwowane mięsiwa wszelakie w asyście pieczonych ziemniaków i rozmaitych surówek.
139,-

 

Z WÓD WSZELAKICH

LIN W ŚMIETANIE
Filet lina z polskich wód, dyskretnie duszony w śmietanie z porcją świeżego kopru.
39,-

DORSZ W PORACH
Dorodny filet z dorsza w aromatycznym sosie ze świeżych porów.
43,-

ŁOSOŚ Z PIECA
Płynący w cytrynowym sosie.
47,-


Z PAŃSKIEGO LASU

PIECZEŃ Z DZIKA
Duszona w swoim sosie, trzy dni ziołami nacierana.
74,-


DLA MALUCHÓW

NALEŚNIKI Z SEREM
Puszyste, delikatne naleśniki z serem mascarpone i czekoladową polewą.
22,-

KOTLECIKI DROBIOWE
W koszulce z panierki z frytkami.
25,-

 

A CZASAMI GDY PORA ROKU (dania sezonowe)

CHŁODNIK NASZ LITEWSKI
Na botwinie i świeżych warzywach.
22,-

MŁODE ZIEMNIAKI
Ze zsiadłym mlekiem i jajami sadzonymi.
28,-

ŚWIEŻE SZPARAGI
Okraszone masełkiem na jajku sadzonym.
33,-

 

DODATKI DO DAŃ NASZYCH

ZIEMNIAKI PUREE
7,-

ZIEMNIAKI SMAŻONE Z ZIOŁAMI
9,-

ZIEMNIAK PIECZONY
Kraszony sosem śmietanowo-czosnkowym.
14,-

FRYTKI
11,-

KOPYTKA U NAS GNIECIONE
12,-

KLUSKI ŚLĄSKIE Z OKRASĄ
12,-

KASZA GRYCZANA
8,-

RYŻ ZAWSZE SYPKI
8,-

KAPUSTA ZASMAŻANA
9,-

BURACZKI Z PATELNI
9,-

MIZERIA ZE ŚMIETANĄ
9,-

ZESTAW SURÓWEK
9,-

WARZYWA NA PARZE
10,-

 

A NA KONIEC ROZKOSZNIE I SŁODKO

JABŁECZNIK NA CIEPŁO
W towarzystwie śmietankowych lodów.
26,-

PUSZYSTY SERNIK
Na czekoladowym spodzie, w otulinie czekolady.
26,-

LODY OWOCOWE – JAK DAWNIEJ
Rzemieślnicze lody, kręcone jak dawniej.
26,-

MERINGATA
Kruchy torcik bezowo-lodowy.
30,-

KAWA MROŻONA
W asyście śmietankowych lodów.
22,-

KAWA MROŻONA Z BAILEY’SEM
28,-

Wszystkie podana ceny zawierają podatek VAT.
Mili Goście, do rachunku od 100 zł doliczamy 10% serwisu kelnerskiego.
Aby usprawnić i przyśpieszyć Państwa obsługę przy jednym stole prowadzony jest tylko jeden rachunek.

22 720 16 78 , 22 720 16 77

dwabazanty@o2.pl

ul. Aleja Tysiąclecia 2c, 05-820 Piastów